MUTFAKLARDA "YEŞİL" DÖNEM BAŞLIYOR

Yeşil mutfak: Ek. topla, pişir, ye! Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden The Lancet’in 2015’teki kapsamlı kirlilik ve sonuçları raporunu güncellediği son araştırması dünya çapında her yıl ortalama hâlâ 9 milyon insanın kirlilik yüzünden hayatını erken kaybettiğini ortaya koydu. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde artık bir seferberlik haline dönüşen “Sıfır Atık” projesinin, sürdürülebilirlik konularının ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkıyor.

Mutfaklarda inovatif ürünler ortaya çıkaran Albox, çevre duyarlılığıyla mutfaklarda “yeşil” dönemini başlatıyor. İçmimar Ahmet Yalçın tarafından tasarlanan “Seed” isimli mutfakta kullanıcılar artık kendi bitkilerini yetiştirebiliyorlar. Mutfak tezgahında oluşturulan kısımda tohumların ekili olduğu bir toprak kısım yer alıyor. Tohumların büyümesi için de özel bir ultraviyole ışık sistemi kullanılıyor. Led sistemli bu aydınlatma sayesinde elektrik sarfiyatı da minimum miktarda oluyor. Aynı zamanda otomatik sulama sistemi sayesinde belirli aralıklarla bitkiler sulanıyor. Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam, “Süreç içerisinde sürdürülebilirlikle ilgili sektöre imza atmamız gerektiğini düşünerek bu ürünü geliştirdik. Aslında hayatımızda yaşadığımız bütün detayları bir mutfakta nasıl organize edilebilmesi gerektiğini ve tüketilen ürünlerin geri dönüşümüyle ilgili neler yapılması gerektiğine dair çalışmalarımız oldu. Seed mutfağımızla tüm insanlık adına ve dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması için çalıştık” dedi.