MUTFAK EKİPMANLARINDA HEDEF İLK 5
ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETLİNDE ‘MUTFAĞIN PERDE ARKASI’ PANELİ
Mutfak ekipmanlarında hedef ilk 5
Adana Lezzet Festivali kapsamında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen ‘Mutfağın Perde Arkası’ adlı panelde mutfak endüstrisinin geleceği konuşuldu.
Mutfak ekipmanlarında Türkiye’nin dünya pazarından en fazla pay alan 8’inci ülke olduğu belirtilen panelde sektör temsilcileri hedefi ilk 5 olarak belirledi.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (CGC) ve Güvenilir Ürün Platformu işbirliğiyle ‘Mutfağın Perde Arkası’ adlı panel gerçekleştirildi. Adana Lezzet Festivali kapsamında ÇGC Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak yaptı.
YERLİLİK ORANI YÜZDE 90’LARA GELDİ
Moderatörlüğünü ÇGC ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Uluğtürkan’ın yaptığı panelde konuşan Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, mutfak ekipmanlarında 40 yıl önce ürünlerin sadece yüzde 10’unun yerli, geri kalan yüzde 90’lık bölümünün ithal edildiğini belirterek, “Bugün bu oran tam tersine döndü. Artık Türkiye’de kullanılan mutfak ekipmanlarında yerlilik oranı yüzde 90’lara geldi. Bunu yanı sıra 4,8 milyar dolarlık ihracatımızla dünya pazarından en fazla pay alan ilk 8 ülke arasına girdik” dedi.
DOĞU AKDENİZ VURGUSU
Hazır mutfaktan tabağa, küçük elektrikli ev aletlerinden bardağa kadar gastronominin arkasında 12 milyar dolarlık bir hacmin bulunduğunu anlatan Endüstriyel Mutfak Sanayiciler ve İş adamları Derneği Başkanı Güçlü Kaplangı da sektörün açılım yapacağı iki alandan ilkinin turizmde sağlanacak iyileşme olacağını belirterek, “İstanbul’da bir turistin ortalama konaklama süresi 1, 8 gün. Bu rakam Antalya’da ise 7, 8 güne çıkabiliyor. Adana başta olmak üzere Doğu Akdeniz’in gastronomi şehirleri Hatay, Gaziantep gibi şehirlerde turist kalma gün ortalamasını artırdığımızda bu, sektörümüze olumlu olarak yansıyacak. Öte yandan ihracatımızın yüzde 51’ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyoruz. ABD’den Çin’e, oradan Avusturalya’ya daha uzak pazarlardan pay alabilmenin çabası içerisinde olmamız gerekiyor. Avrupa ekonomisindeki durgunluğu göz önüne alarak daha uzak noktalar için sektörün teşvik edilmesi bizi dünya 8’inciliğinde ilk 5’e taşıyabilir” dedi.
YEMEK YARIŞMALARININ ÖNEMİ
Mutfak ekipmanları sektörünün ünlü marka temsilcileri Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, Bambum Genel Müdürü Selman Yar, Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam ve Öztiryakiler Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki’ de tüketicilerin gönül rahatlığıyla yerli ürünleri kullanabileceklerine vurgu yaptı. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şubesi Başkanı Biral Serttaş’ da, gastronomi sektörü büyüdükçe mutfak ekipmanları alanında da büyümenin devam edeceğini söyledi. Televizyon ve internet kanallarında yemek yarışması programlarının gastronomiye olan ilgili artırdığına dikkat çeken Serttaş, mutfak ekipmanları sektörünün yapacağı yeniliklerin geleneksel yemeklerin yapım ve sunum sekline zarar vermeden gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
VALİ DR. ELBAN’DAN ‘LEZZET’ TEŞEKKÜRÜ
Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ne katılım gösteren firmalara teşekkür belgesi takdim etti. Vali Dr. Elban, büyük bir emek ve çalışmanın ardından gerçekleştirilen festivalin yine çok güzel geçtiğini ve başarılı bir festivali daha geride bırakmanın memnuniyetini yaşadıklarını kaydederek festivalin gerçekleştirileceği alanın ayarlanması, alanda güvenliğin sağlanması, düzenlenecek etkinliklerin belirlenmesi ve düzenlenmesi başta olmak üzere birçok konuda emek veren herkese teşekkür etti. Vali Dr. Elban, “Festivalimize 667 bin kişi katıldı. Festival sırasında şehrimizin her tarafı dolup taştı. Festivalimiz, Adana’ya yakışır bir festival oldu. Aslında gerçek Adana bu, biz festivallerimiz vasıtasıyla insanlara Adana’nın gerçek yüzünü tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.