HEM YETİŞTİRİN HEM DÖNÜŞTÜRÜN

Sürdürülebilir çevre bilinciyle kişisel ve kitlesel anlamda büyük çabalar var. Bu kapsamda Şirketlerin ürün tasarımı da doğayla bütünleşiyor. Yakın dönemde bir tasarımcının elinin değdiği yeni bir mutfak yapısı hayata geçirildi.

Sürdürülebilir çevre bilinciyle son yıllarda kişisel ve kitlesel anlamda büyük çabalar var. Bu kapsamda özellikle şirketler, yeni dünya normali için geleceği korumak adına farklı projelerini gündeme alıyor. Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden The Lancet’in 2015’teki kapsamlı kirlilik ve sonuçları raporunu güncellediği son araştırması dünya çapında her yıl ortalama hâlâ 9 milyon insanın kirlilik yüzünden hayatını erken kaybettiğini ortaya koydu. Küresel olarak ev içi ve genel ortam kirliliğinin 2019 yılında toplam 6 milyon 700 bin kişinin ölümüne yol açtığı kaydedildiğinde artık bir seferberlik haline dönüşen “Sıfır Atık” projesinin, sürdürülebilirlik konularının ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkıyor. Mutfaklarda sürekli inovatif ürünler ortaya çıkaran Albox, çevre duyarlılığıyla mutfaklarda “yeşil” dönemini başlatttığını açıkladı. İç Mimar Ahmet Yalçın tarafından tasarlanan “Seed” isimli mutfakta kullanıcılar artık kendi bitkilerini yetiştirebiliyorlar. Mutfak tezgahında oluşturulan kısımda tohumların ekili olduğu bir toprak kısım yer alıyor. Tohumların büyümesi için de özel bir ultraviyole ışık sistemi

Mutfağınızda bir yandan bitkilerinizi yetiştirip, diğer yandan atıklarınızı geri dönüştürmek ister misiniz?

kullanılıyor. Led sistemli bu aydınlatma sayesinde elektrik sarfiyatı da minimum miktarda oluyor. Aynı zamanda otomatik sulama sistemi sayesinde belirli aralıklarla bitkiler sulanıyor. Böylece siz bir yandan mutfakta işinizi yaparken bir yandan da yemeklerinizde kullanacağız nane, fesleğen gibi bitkileri yetiştirebiliyorsunuz. İsterseniz tohum yerine bitkiler yarı yetiştirilmiş şekilde de teslim edilebiliyor.

Alandan tasarruf
Aynı zamanda Albox, müşterileri için kapaklı bir tasarım da düşünmüş. Özellikle 1-1 evler ya da metrekaresi düşük evlerin yerden kazanmak için mutfakla işleri bittikten sonra mutfağın kapaklarını kapatıp alandan tasarruf sağlayabiliyorlar. Mutfağın tasarımını üstlenen İçmimar Ahmet Yalçın, “Tohum, yeniliklerin başlangıcı, bir sonucun oluşmasına sebep olan şeydir. Asıl hayattır tohum, kızıl toprakların altında gizlenen…

Düşünceler de tohum gibidir ve kaldırılacak hasat ekilen tohumlara bağlıdır. Doğayı, hayatımıza yansıttık.

Bir tohumun hikâyesini tasarımla harmanlayarak mutfaklarımıza, yaşam alanlarımızın en kıymetlisine taşıdık. Mutfaklarımızda kendi tohumlarımızı

yeşerttik, yeniliklerle pekiştirdik” açıklamalarında bulunuyor.

Yeşil başlangıç

Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam ise, şunları söylüyor: “Süreç içerisinde sürdürülebilirlikle ilgili sektöre imza atmamız gerektiğini düşünerek bu ürünü geliştirdik. Aslında hayatımızda yaşadığımız bütün detayları bir mutfakta nasıl organize edilebilmesi gerektiğini ve tüketilen ürünlerin geri dönüşümüyle ilgili neler yapılması gerektiğine dair çalışmalarımız oldu. İçmimar Ahmet Yalçın tarafından tasarlanan Seed mutfağımızla sadece kendi adımıza değil, tüm insanlık adına ve dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması için çalıştık. Dünyanın hemen hemen her noktasında bizimle çalışan partnerlerimiz ve bayilerimiz var. Onlar aracılığıyla ürünümüzü tüm dünyayla buluşturmak istiyoruz” dedi. Seed by Ahmet Yalçın mutfağın tezgahı tamamen antibakteriyel, yanmaz ve çizilmez porselenden yapıldı. Yine kapaklarda anti bakteriyel, yanmaz ve çizilmez porselen ile El normuna sahip lake ve doğal ahşap kullanıldı. Mutfaklarda sonsuz renk seçeneği sunan Albox, mutfağı evin ölçülerine uygun bir hale getirebiliyor. Aynı zamanda mutfakta, geri dönüşüm için ayrı bir çöp ayrıştırma mekanizması da bulunuyor. Çekmecelerin ve kapak sistemlerinin kulpsuz, dokunmatik olduğu Seed by Ahmet Yalçın mutfak ile artık mutfaklarda yeşil dönem başladı!”